Araştırma sonuçları şaşırtıcı: Sadece bir gece uykusuz kalırsanız ne olur?

Genç ve Sağlıklı Kişilerin Uykusuzluğunun Bağışıklık Sistemine Etkisi

Son araştırmalara göre, The Journal of Immunology’de yayımlanan bir çalışmada, genç ve sağlıklı bireylerin 24 saat boyunca uykusuz bırakılması durumunda bağışıklık hücrelerinde önemli değişiklikler meydana geldiği gözlemlendi.

Bilim insanları, bağışıklık sisteminin uyku düzenine son derece duyarlı olduğunu ve kısa süreli uykusuzluğun bile iltihaplanmaya neden olabileceğini vurguluyor. Uzun vadede devam eden bu değişikliklerin, diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini artırabileceği belirtiliyor.

Araştırmada, bağışıklık sisteminin önemli bileşenlerinden biri olan ‘monositler’ üzerinde yoğunlaşıldı. Vücudu dış tehditlere karşı koruyan bu hücreler; klasik, orta düzey ve klasik olmayan monositler olmak üzere üç farklı gruba ayrılıyor. Özellikle klasik olmayan monositler, vücutta dolaşarak iltihaplanmayı tespit eder ve bağışıklık tepkisini düzenler.

Araştırmaya katılan 237 sağlıklı yetişkinin uyku düzeni ve bağışıklık hücre profilleri incelendi. Elde edilen sonuçlar, obez bireylerin uyku kalitesinin düşük olduğunu ve vücutlarındaki iltihaplanma seviyelerinin yüksek olduğunu ortaya koydu.

Ayrıca, 24 saat boyunca uykusuz bırakılan sağlıklı katılımcılarda da benzer bağışıklık sistemi profili değişiklikleri gözlendi.

Araştırmanın başında olan Dr. Fatema Al-Rashed, günümüzde uyku düzeninin giderek bozulduğunu belirterek, “Teknolojinin ilerlemesi, artan ekran süresi ve değişen sosyal alışkanlıklar düzenli uyku saatlerini olumsuz etkiliyor. Bu bozulmalar, bağışıklık sistemimiz ve genel sağlığımız üzerinde ciddi etkilere neden olabilir” şeklinde konuştu.

Dr. Al-Rashed, uyku sağlığının toplum sağlığı için önemine dikkat çekerek, “Teknoloji kullanımı için rehberlik ve iş yerlerinde uyku dostu uygulamalar gibi alınacak önlemler, iltihaplanmaya bağlı hastalıkların yayılmasını engellemek konusunda etkili olabilir” dedi.

Related Posts

Her sabah yorgun uyanıyorsanız dikkat, sebebi işiniz olabilir

Fibromiyalji yorgunluk, kronik ağrı ve sindirim sorunlarıyla seyreden bir hastalık. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mert Sancar, “Gazetecilik, mimarlık, finans sektörü gibi meslekler ile uğraşanlarda veya işini sevmeyen kişilerde fibromiyalji sıklıkla görülebilir” dedi.

Micro Brow Implant Nedir? 

Micro Brow Implant son günlerde diş estetiği alanında en çok merak edilen konuların başında geliyor. Uzmanlar, Micro Bros Implant hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi. 

Zayıflar daha uzun yaşıyor! Uzmanı uyarı: Çok yemek tümörü besliyor

Geçmişten günümüze halk arasındaki yaygın inanışa göre, yemek yendikçe vücut direnci artar ve hastalıklara karşı güçlenilir. Oysa bilim bunun tam tersini söylüyor. Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı, Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Üskent, kontrollü açlığın kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğunu ve küçülmesini desteklediğini söylüyor.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi’nde ‘Çevresel Kirlilik’ , ‘Göçler’ , ‘Küresel Isınma’ masaya yatırılacak