Araştırma sonuçları şaşırtıcı: Sadece bir gece uykusuz kalırsanız ne olur?

Genç ve Sağlıklı Kişilerin Uykusuzluğunun Bağışıklık Sistemine Etkisi

Son araştırmalara göre, The Journal of Immunology’de yayımlanan bir çalışmada, genç ve sağlıklı bireylerin 24 saat boyunca uykusuz bırakılması durumunda bağışıklık hücrelerinde önemli değişiklikler meydana geldiği gözlemlendi.

Bilim insanları, bağışıklık sisteminin uyku düzenine son derece duyarlı olduğunu ve kısa süreli uykusuzluğun bile iltihaplanmaya neden olabileceğini vurguluyor. Uzun vadede devam eden bu değişikliklerin, diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini artırabileceği belirtiliyor.

Araştırmada, bağışıklık sisteminin önemli bileşenlerinden biri olan ‘monositler’ üzerinde yoğunlaşıldı. Vücudu dış tehditlere karşı koruyan bu hücreler; klasik, orta düzey ve klasik olmayan monositler olmak üzere üç farklı gruba ayrılıyor. Özellikle klasik olmayan monositler, vücutta dolaşarak iltihaplanmayı tespit eder ve bağışıklık tepkisini düzenler.

Araştırmaya katılan 237 sağlıklı yetişkinin uyku düzeni ve bağışıklık hücre profilleri incelendi. Elde edilen sonuçlar, obez bireylerin uyku kalitesinin düşük olduğunu ve vücutlarındaki iltihaplanma seviyelerinin yüksek olduğunu ortaya koydu.

Ayrıca, 24 saat boyunca uykusuz bırakılan sağlıklı katılımcılarda da benzer bağışıklık sistemi profili değişiklikleri gözlendi.

Araştırmanın başında olan Dr. Fatema Al-Rashed, günümüzde uyku düzeninin giderek bozulduğunu belirterek, “Teknolojinin ilerlemesi, artan ekran süresi ve değişen sosyal alışkanlıklar düzenli uyku saatlerini olumsuz etkiliyor. Bu bozulmalar, bağışıklık sistemimiz ve genel sağlığımız üzerinde ciddi etkilere neden olabilir” şeklinde konuştu.

Dr. Al-Rashed, uyku sağlığının toplum sağlığı için önemine dikkat çekerek, “Teknoloji kullanımı için rehberlik ve iş yerlerinde uyku dostu uygulamalar gibi alınacak önlemler, iltihaplanmaya bağlı hastalıkların yayılmasını engellemek konusunda etkili olabilir” dedi.

Related Posts

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

The Wall Street Journal yazdı: Zayıflama iğneleri sadece kilo verdirmiyor

Amerikan gazetesi The Wall Street Journal, Ozempic ve benzeri zayıflama iğnelerinin sadece şeker ve obezite değil; kalp, karaciğer, artrit, uyku apnesi ve Alzheimer gibi birçok hastalıkta da umut verdiğini yazdı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu ilaçlar herkese göre değil. Bilinçsiz kullanım, beslenme bozukluğu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca maliyet, yan etki ve erişim hâlâ büyük engel.

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

Çocuklarda bu belirtilere dikkat! Nezleyle karıştırılıyor…

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Hüseyin Yıldız, alerjilerin mevsim geçişlerinde özellikle okul çağındaki çocuklarda sık görüldüğünü belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Bu baharatlar ilacın etkisini sıfırlıyor! Bilmiyormuşuz, eliniz bile gitmesin

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan 3 baharatın hayat kurtarıcı etkisi olan bazı ilaçların etkisini azaltabileceğini belirtiyor. Bu baharatları tüketiyorsanız, içtiğiniz ilaçların faydalı etkilerini hissedemiyor olabilirsiniz. İşte dikkatli bir şekilde tüketmeniz gereken baharatlar.

Menenjitte erken tanı hayat kurtarıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gizem Kulakoğlu, özellikle çocukluk çağında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen menenjit hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.