Yeni kriz kapıda! Türk Lirası’nda ABD Çin alarmı…

ABD – Çin Ticaret Savaşı: Vergiler Hızla Artıyor

ABD Başkanı Donald Trump, ‘Kurtuluş Günü’ ilan ettiği ve dünya genelinde gümrük vergilerini artırma hamlesinin ardından ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı iyice şiddetlendi.

ABD, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 100, yarı iletkenlere ve güneş panellerine ise yüzde 50’ye varan oranlarda vergiler getirirken, Çin de ABD ürünlerine misilleme yaparak yüzde 125’e kadar vergi uyguladı. ABD’nin bazı ürünlerde vergileri yüzde 145’e kadar yükseltmesi, küresel ticaret dengelerini sarstı.

Bu yüksek vergi oranları, tarafları masaya oturtacak müzakereleri gündeme getirdi. Aynı zamanda vergilerin daha da artabileceği yönünde açıklamalar da yapıldı.

KRİTİK GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, bu hafta İsviçre’de Çinli yetkililerle kritik görüşmeler yapacak.

Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bakan Bessent’in İsviçre’ye giderek Çin’in ekonomik baş temsilcisiyle buluşacağı belirtildi.

Bessent, bu görüşmenin ardından “ABD’nin çıkarlarına hizmet edecek şekilde uluslararası ekonomik sistemi dengelemek için verimli bir diyalog yapmayı sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

ABD Ticaret Temsilciliği’nden yapılan açıklamaya göre, Temsilci Greer’in de bu hafta içinde Cenevre’ye giderek Çinli mevkidaşıyla ticaret konularını ele alacağı açıklandı.

DOLAR ENDEKSİ VE PARİTE DURUMU

Görüşmelerin yaşandığı bu dönemde dolar endeksi dikkat çekiyor. Dolar endeksi (DXY), yıl başında 109,256 seviyesindeyken yüzde 8,39 değer kaybederek 100,088’e geriledi. Endeksin yılı başlangıç seviyesine dönmesi için yüzde 9,16 artması gerekmektedir.

Dolar/Euro paritesi ise yıl başında 0,9654 seviyesindeyken şu anda yüzde 8,26 düşüşle 0,8856 seviyesinde seyrediyor. Bu parite son olarak 19 Eylül 2022’de 1,03 seviyesine yükselmiş ve ABD Doları Euro karşısında daha değerli hale gelmişti.

TCMB’YE ZORLUK YARATACAK

Uzmanlar, olumlu açıklamaların veya ticaret ilişkilerindeki gelişmelerin dolara değer kazandırabileceğini belirtiyor. Dolar endeksi ve dolar Euro paritesi, yılbaşı seviyelerine geri dönerse 38,64’ten başlayan dolar/TL kurunun 42,17’ye kadar yükselebileceği hatta aşabileceği öngörülüyor.

Bu durum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu‘na yönelik operasyonların ardından piyasaları dengelemek amacıyla döviz rezervi satışına başlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası için yeni bir zorluk oluşturacak.

Ayrıca Türkiye’nin diğer ülkelerle olan ticaretinde Euro ihracat ve dolar ithalat önemli rol oynamaktadır. Avrupa’nın payı arttıkça dolar Euro paritesindeki bozulma dış ticaret açığını büyütebilir.

Dolar endeksi (DXY), ABD dolarının altı büyük para birimi karşısındaki değerini ölçen bir göstergedir.

Related Posts

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

ÇAYKUR’un mevsimlik işçi alımı için başvurular başladı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) 1500 mevsimlik işçi alımı için başvuruları başladı. Yetkililer, İŞKUR’un https://esube.iskur.gov.tr internet adresi üzerinden kayıt yaptırılabileceğini, başvuruların 13 Mayıs Salı günü saat 23.59’a kadar süreceğini bildirdi.

SPK’den kripto platformlarına yeni denetim düzenlemesi

Sermaye Piyasası Kurulu, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyet izni alabilmesi için rezerv kanıtı denetimini zorunlu hale getirdi. Denetimlerde, kripto cüzdanlar ve müşteri varlıklarının birebir doğrulanması şartı getirilirken; süreçler, bağımsız denetçilerle ve rastgele seçilecek tarihlerde yürütülecek.

VİOP’ta BIST 30 fırtınası: Neler oluyor? (9 Mayıs 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yaklaşık yüzde 2,2 artışla 10.620,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 10.625,00 puana çıktı. Haziran vadeli endeks kontratı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir