Eurovision Şarkı Yarışması’na İsrail karşıtı gösteriler damga vurdu

İsrail Karşıtı Gösteriler Basel Eurovision Şarkı Yarışması Açılışını Damgaladı

Bu yıl İsviçre’nin Basel kentinde gerçekleşen Eurovision Şarkı Yarışması’nın resmi açılış töreni, İsrail karşıtı ve Filistin destekçisi gösterilerle gölgelendi.

Basel Belediye Binası önünde düzenlenen açılış töreniyle birlikte Eurovision haftası resmen başlarken, 37 ülke delegasyonuna hitaben “hoş geldiniz” denildi.

Katılımcı ülkelerin heyetleri, belediye binasından sırasıyla çıkarken, şehrin sokaklarına uzanan 1,3 kilometrelik turkuaz halı üzerinde yürüyerek katılımcıları selamladı.

Katılımcılar daha sonra özel olarak hazırlanan klasik tramvaylara binerek törenin devamı için “Eurovision köyüne” geçti.

Açılış töreni için belediye binası önünde bir araya gelen binlerce kişilik kalabalık arasında birçok Filistin destekçisi aktivist de yer aldı.

Filistin bayrağı taşıyan ve İsrail’in yarışmadan çıkarılmasını talep eden göstericiler, İsrail karşıtı ve Filistin yanlısı sloganlar attı.

Göstericilerden biri, Filistin bayrağıyla yarışmaya İsrail adına katılan delegasyonun içinde bulunduğu trenin önünde oturarak tepki gösterdi.

Eylemci, polisler tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı.

2025 Eurovision Şarkı Yarışması’nın ilk yarı finali 13 Mayıs’ta, ikinci yarı finali 15 Mayıs’ta, finali ise 17 Mayıs’ta gerçekleşecek.

BASEL’DE YÜKSEK GÜVENLİK TEDBİRLERİ

Basel’de, 2025 Eurovision Şarkı Yarışması öncesinde güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı.

Organizasyonun potansiyel güvenlik risklerine karşı kolluk kuvvetlerinin koordineli çalışacağı bildirildi.

Basel Kantonu, etkinlik boyunca yaklaşık 1300 polis memurunun görev yapacağını ve İsviçre ordusunun da 40 askerle destek sağlayacağını duyurdu.

Ayrıca Fransız ve Alman güvenlik güçlerinin bazı görevlerde yer alacağı belirtildi.

İSVEÇ’İN GEÇEN YILKİ ŞAMPİYONU İSRAİL’İN KATILMASINA KARŞI

İsveç’in Malmö kentinde geçen yıl Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan İsviçre temsilcisi Nemo, bu yılki organizasyonda İsrail’in yer alması karşısında olduğunu ve dışlanması çağrısını desteklediğini belirtmişti.

Nemo, “Kişisel olarak İsrail’in bu Eurovision Şarkı Yarışması’nın, genel olarak bu yarışmanın bir parçası olmasının mantıklı olmadığını düşünüyorum. İsrail’in şu anda Eurovision’un bir parçası olmasını desteklemiyorum.” şeklinde konuştu.

İsrail’in yarışmadan çıkarılması çağrısını destekleyen Nemo, “İsrail’in eylemleri, Eurovision Şarkı Yarışması’nın savunduğunu iddia ettiği barış, birlik ve insan haklarına saygı gibi değerlerle temelde çelişiyor.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Bursa peş peşe sallandı, depreme yakalanan çocuklar birbirine sarıldı

Gemlik’te saat 11.47’de 3,9 büyüklüğünde, saat 12.57’de ise 4,2 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Depremin yaşattığı panik güvenlik kameralarına da yansıdı. Bir iş yerinde depreme yakalanan iki çocuğun birbirine sarılması yüreklere dokundu.

17 dakikalık telefon görüşmesi Başbakan’ı koltuğundan etti

Tayland Anayasa Mahkemesi, eski Kamboçya Başbakanı ve Senato Başkanı Hun Sen ile yaptığı telefon görüşmesi tartışmalara yol açan Başbakan Paetongtarn Şinavatra’yı görevden uzaklaştırdı. Tayland’da 36 senatör, Şinavatra’yı eski Kamboçya Başbakanı Hun …

Trump’ın tarife tehdidinin yeni hedefi belli oldu

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social sosyal medya hesabından, konuya ilişkin paylaşımda bulundu. Japonya’ya büyük bir saygısı olduğunu kaydeden Trump, “Pirincimizi almıyorlar, oysa ciddi bir pirinç sıkıntısı yaşıyorlar. Başka bir deyişle, onlara …

ABD’de uçak faciası: Kazada kurtulan olmadı…

ABD Federal Havacılık İdaresinden (FAA) yapılan açıklamaya göre, “Cessna 441” tipi uçak, Youngstown-Warren Havaalanı’ndan kalktıktan dakikalar sonra düştü. Kurtulanın olmadığı kazada, uçaktaki 6 kişi de hayatını kaybetti. Bir uçak kazası da ABD’de …

Hindistan’da fabrikada reaktör patlaması: 10 kişi öldü

Hindistan’ın Telangana eyaletinde bir kimya fabrikasında meydana gelen patlama ve sonrasında çıkan yangında 10 kişi hayatını kaybetti.

Trump’ı Ukrayna’da üzecek haber: Rusya ele geçirdi!

ABD Başkanı Trump’ın, Ukrayna’ya askeri yardım için ön koşul haline getirdiği, “maden sahalarını ABD’ye açma“ anlaşmasına büyük darbe vuruldu. Rusya, Güneydoğu Ukrayna’daki Avrupa’nın en büyük Lityum madeninden birini ele geçirdi. Donbass bölgesindeki Shevchenko’da bulunan maden alanı 40 hektar ve 13.8 milon tom lityum içeriyor. Bu da yaklaşık 96 bin 200 tonluk saf lityuma eşdeğer bir bölüm.