BM: Gazze’de akut gıda güvensizliği ‘felaket/kıtlık’ seviyesinde

BM ve Sivil Toplum Kuruluşları İşbirliğiyle Küresel Gıda Krizi Raporu Yayınlandı

Birleşmiş Milletler’in Roma merkezli kuruluşları FAO ve WFP, Avrupa Birliği ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu GNAFC, yıllık Küresel Gıda Krizi Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı.

Rapora göre, 2024 yılında belirlenen 65 ülke veya bölgeden 53’ünde 295,3 milyon kişi yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kaldı. Bu rakamın 2023’e göre 13,7 milyon daha fazla olduğu belirtildi.

Raporda, akut gıda güvensizliğindeki en büyük etken olarak “çatışma” ön plana çıktı. 2024’te akut gıda güvensizliğine maruz kalan insan sayısının altı yıldır arttığı vurgulandı.

Çatışmaların 20 ülkede, ekonomik şokların 15 ülkede ve aşırı hava olaylarının 18 ülkede akut gıda güvensizliğinin ana etkeni olduğu raporda yer aldı.

Afganistan, Kenya ve Ukrayna gibi ülkelerde gıda güvenliği durumunda iyileşme görüldüğü bildirildi.

Gazze’de Gıda Güvensizliği Nedeniyle Felaket Seviyesi

Raporda, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’na (IPC) göre en kötü seviye olarak kabul edilen Aşama 5’te (felaket/kıtlık) bulunan insan sayısının çatışmalar nedeniyle 2023’e göre 2 katından fazla arttığı belirtildi. Bu insanların yüzde 95’ten fazlasının Filistin (Gazze Şeridi) ve Sudan’da olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, “Bu aşamada, insanlar aşırı gıda eksikliği ve başa çıkma kapasitesinin tükenmesiyle karşı karşıya kalır ve bu da açlık, akut yetersiz beslenme ve ölüme neden olur” ifadesine yer verildi.

Gazze Şeridi’nde Gıda Erişimi Kısıtlanıyor

“Mart ayının başında Gazze Şeridi’ne yönelik tüm geçişlerin kapatılması ve iki aylık ateşkesin bozulmasıyla birlikte, gıda erişiminin ciddi şekilde kısıtlandığı” ifade edilen raporda, Sudan, Yemen, Mali ve Filistin’in (Gazze Şeridi) en büyük krizlerle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Raporda, Haiti, Lübnan, Myanmar, Nijerya, Filistin (Gazze Şeridi) ve Sudan gibi ülkelerde çatışmaların arttığı ve bu durumun nüfusun yerinden edilmesine yol açtığı vurgulandı. Gazze Şeridi’ne yapılan geçişlerin kapatılması ve insani yardımların engellenmesinin, yerinden edilmelerin artmasına ve akut gıda güvensizliğinin derinleşmesine neden olduğu bildirildi.

Related Posts

Devlet Bahçeli’nin ‘100 kişiden oluşsun dediği ‘anayasa komisyonu önerisine AKP’den ret

Kürt sorununun çözümüne yönelik süreç kapsamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kurulmasını istediği komisyonun 100 kişiden oluşması önerisi, çalışmaların sağlıklı yürümeyeceği gerekçesiyle hem AKP hem muhalefet partileri tarafından kabul görmedi.

Bursa peş peşe sallandı, depreme yakalanan çocuklar birbirine sarıldı

Gemlik’te saat 11.47’de 3,9 büyüklüğünde, saat 12.57’de ise 4,2 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Depremin yaşattığı panik güvenlik kameralarına da yansıdı. Bir iş yerinde depreme yakalanan iki çocuğun birbirine sarılması yüreklere dokundu.

17 dakikalık telefon görüşmesi Başbakan’ı koltuğundan etti

Tayland Anayasa Mahkemesi, eski Kamboçya Başbakanı ve Senato Başkanı Hun Sen ile yaptığı telefon görüşmesi tartışmalara yol açan Başbakan Paetongtarn Şinavatra’yı görevden uzaklaştırdı. Tayland’da 36 senatör, Şinavatra’yı eski Kamboçya Başbakanı Hun …

Trump’ın tarife tehdidinin yeni hedefi belli oldu

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social sosyal medya hesabından, konuya ilişkin paylaşımda bulundu. Japonya’ya büyük bir saygısı olduğunu kaydeden Trump, “Pirincimizi almıyorlar, oysa ciddi bir pirinç sıkıntısı yaşıyorlar. Başka bir deyişle, onlara …

ABD’de uçak faciası: Kazada kurtulan olmadı…

ABD Federal Havacılık İdaresinden (FAA) yapılan açıklamaya göre, “Cessna 441” tipi uçak, Youngstown-Warren Havaalanı’ndan kalktıktan dakikalar sonra düştü. Kurtulanın olmadığı kazada, uçaktaki 6 kişi de hayatını kaybetti. Bir uçak kazası da ABD’de …

Hindistan’da fabrikada reaktör patlaması: 10 kişi öldü

Hindistan’ın Telangana eyaletinde bir kimya fabrikasında meydana gelen patlama ve sonrasında çıkan yangında 10 kişi hayatını kaybetti.