Dijital seyahatte yolcular, akıllı telefona yüklenecek bir dijital kimlikle tüm işlemlerden geçilebilecek

“`html

Dijital Seyahat Dönemi: Pasaport, Vize ve Uçak Bileti Tek Uygulamada

Hürriyet köşe yazarı Uğur Cebeci, “Pasaport vize ve uçak bileti tek bir uygulamada… Dijital seyahat yolcuları rahatlatacak” başlıklı makalesinde önemli görüşler paylaştı.

Cebeci’nin yazısının ayrıntıları aşağıda yer almaktadır:

Hava yolculuklarında, pasaport, vize ve yurt dışına çıkış harcı gibi belgeleri sunmak bir yük haline gelmiştir. Belge doğrulama süreci, yolcuların karşılaştığı kuşku dolu bakışlar ve uzun kuyruklar, seyahat deneyimini oldukça zor hale getiriyor. Ancak, yakın gelecekte hayata geçmesi beklenen dijital seyahat sistemi ile akıllı telefonlara yüklenen bir dijital kimlik ile tüm işlemler kolayca yapılabilecek.

Uçuş hazırlıklarını tamamlamak için genellikle 2-3 saat önce havalimanında olmak gerekiyor. Check-in işlemleri, bagaj teslimi ve özellikle yurtdışına çıkacak olanlar için pasaport kontrolündeki uzun bekleyişler, yolcuları yıpratıyor. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki mevcut durum da pek iç açıcı değil. Uzayıp giden kuyruklar, dönüş sonrası bile uzun bekleme süreleriyle birleştirildiğinde, yolcuların yorgunluğunu artırıyor. Görünen o ki, bu sıkıntılardan kurtulmanın yolu dijital sistemlerin bir an önce uygulanmasıdır.

Dijital Seyahat Yönetimi

Dijital seyahatin temel unsuru olarak tanımlanan ‘One ID’ sistemiyle, yolcuların tek bir belge ile temassız geçiş yapabileceği test edildi. Bu sistem, telefonda okutulan bir barkod aracılığıyla işlem yapılmasına olanak tanıyor. One ID standartları, yolculara daha iyi bir seyahat deneyimi sağlamak için geliştirilmiştir ve yüksek düzeyde veri koruması sunmaktadır. Kısacası, tamamen dijital bir yolculuk deneyimi için hazır bir alt yapı bulunuyor.

Dijital Seyahat Gerçekleşiyor

Son yapılan prototip testlerinin ardından, tamamen dijital bir seyahatin gerçekleşmesi artık yakında. Hong Kong ile Tokyo arasında yapılan gidiş-dönüş uçuşlarında, yolcular dijital cüzdanlar ve seyahat kimlikleri kullanarak işlemlerini hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirdi. Dijital pasaportlar ve sık uçan yolcu bilgileri, yolcuların kişiselleştirilmiş hizmetler almasına olanak sağladı. Tüm seyahat verileri, akıllı telefonlarda saklanarak gerekli noktalar ile paylaşıldı, bu da yolculuk sırasında güvenlik ve hızlı geçiş imkanı sundu.

Dijital Kimlik Uygulaması

Sistem Nasıl Çalışacak?

Biyometrik veriler ve geçerli biniş kartları başarıyla test edilmiş ve kağıtsız belge doğrulama işlemleri gerçekleştirilmiştir. Hong Kong ve Tokyo Narita havalimanlarındaki canlı biyometrik sistemlerle entegre edilen yeni dijital cüzdan, kamu ve özel sektör kimlik belgeleri sağlayıcılarını bir araya getiren güvenilir bir veri kaynağına bağlıdır. Havayolları, yolcuların seyahat kimlik bilgilerinin güvenilir bir kaynaktan alındığını bilerek hareket edebileceklerdir.

Sistemin dünya genelinde işlerlik kazanması için, her havalimanında dijital yolculuk sisteminin tanınması gerekiyor. IATA’nın belirttiğine göre birçok havayolu ve havalimanı kendi veri kayıt defterini oluşturmayı düşünse de, bağımsız bir veri havuzu oluşturma hedefiyle çalışmalar sürdürülmektedir.

Kişiselleştirilmiş Seyahat Deneyimi

Dijital kimlik onaylandığında, havayolları temassız seyahat seçeneği sunarak yolculara özel tekliflerde bulunabilecek. Rızası ile havalimanları, biyometrik verilerin sistemine entegre edilmesini sağlayarak yolcuları belgelerini tekrar tekrar göstermeye zorlamadan tanıyabilecektir. Ancak her yolcunun her havalimanına kaydolması gerekecek. Bu durumu basitleştirmek amacıyla dijital yolculuk için standart bir uygulama geliştirilmektedir. Aksi takdirde, her havalimanına ayrı ayrı kayıt işlemleri, zamandan kayıplara yol açabilir.

Dijital Seyahat Belgesi

Türkiye’nin Uçak İhtiyaçları ve Projeleri

  • Türkiye, dünya genelinde büyük bir uçak alıcısı olarak önemli rol oynamaktadır. THY ve Pegasus gibi havayolları, büyük siparişleriyle dikkat çekmektedir.
  • Son dönemde TUSAŞ tesislerinde inceleme fırsatı bulduğum Airbus BelugaST uçağı, Türkiye’de üretilecek düşüncesiyle bir teklif geliştirilmiş ancak gerçek olmamıştır.
  • TRJ328, Türkiye’nin ilk bölgesel yolcu uçağı projesiydi ancak özel sektörden yeterli destek alamadığı için rafa kaldırılmıştır.
  • Diğer taraftan, Embraer ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaların yavaş ilerlemesi ve pazarlıkların uzaması, uçak alımını daha maliyetli hale getirmiştir.

F-35 Projesinin Geleceği

– Türkiye, F-35 askeri jet projesine önemli yatırımlar yapmıştır. Ancak bu yatırımların karşılığında uçak alınamaması, TUSAŞ’ın daha hızlı ve etkili çözümler geliştirmesini sağladı. TUSAŞ, 5. nesil bir savaş uçağı olan Kaan’ı projesini hayata geçirme aşamasına geldi.

– Türkiye’nin farklı ortaklık projelerini yeniden değerlendirmesi gerekmektedir. Öne çıkan A400M stratejik nakliye uçağı projesi, hızlı bir şekilde hayata geçirilmiştir. Airbus ile işbirliği içinde bu projelerde önemli mesafeler kaydedilmiştir.

Avrupa’da Dijital Seyahat 2027’de Başlıyor

Dijital seyahat uygulamalarında güvenlik ve veri gizliliği çok kritik bir noktadır. Yolcuların verileri üzerinde tam kontrol sahibi olması sağlayacak sistemler üzerinde çalışmalar sürmektedir. İlgili hükümetlerin, standart dijital pasaportlar ve kimlik formlarını hızla yayınlamaları gerekecektir. Avrupa’da IATA, dijital kimliklar için 2027 yılında bir geçiş dönemi planlamaktadır.

patronlardunyasi.com

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir