Bilim dünyasında ezber bozan bulgu: Beyin, sadece şekeri değil yağı da enerjiye çeviriyor

Beynin Ana Yakıtı Artık Sadece Glikoz Değil: Yağ Da Enerji Kaynağı Olabilir

Uzun yıllardır beyin için ana yakıt olarak glikoz biliniyordu. Ancak ABD’deki Well Cornell Medicine araştırmacılarına göre, nöronlar elektriksel aktivite sırasında yağ damlacıklarını da enerji için kullanabiliyor. Nature Metabolism dergisinde yayınlanan çalışma, beynin metabolizması hakkındaki kabul edilen bilgileri sorguluyor.

Yeni Araştırma: Beynin Yağ Yakımı ve Trigliserid Birikimi

Araştırmanın başyazarı Dr. Mukesh Kumar, yüksek enerji gereksinimi olan beyin dokusunda yağın kullanılmasının mantıklı olduğunu belirtiyor. Çalışmayı yürüten Dr. Timothy Ryan ise “Beynin yağ yakmadığını düşünüyorduk çünkü yağ depolarını hiç görmemiştik” diyor.

Bilim insanları, beyin üzerinde etkili olan DDHD2 genini inceleyerek yağ metabolizmasını araştırdılar. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bu genin yağları parçalayan bir enzimi kodladığı ve enzimin devre dışı bırakılması durumunda beyinde trigliserid birikimi olduğu gözlendi.

Araştırmada, nöronların yağ damlacıklarını parçalayarak yağ asitlerine dönüştürdüğü ve mitokondrilere göndererek enerji ürettiği belirlendi. Yağ damlacıklarının beyin için alternatif bir enerji kaynağı oluşturduğu ortaya çıktı.

Yağ Yakımının Engellenmesi ve Etkileri

Çalışmada, farelerde yağ asitlerinin mitokondriye taşınmasını sağlayan enzimin bloke edilmesi sonucunda beyinlerin yağ damlacıklarını kullanamadığı görüldü. Bu durumda farelerin vücut ısılarının düştüğü ve kalp atışlarının yavaşlayarak yarı-hibernasyon (torpor) haline geçtiği belirlendi.

Nörodejeneratif Hastalıklara Umut Olabilir

Bilim insanları, bu bulgunun Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların anlaşılmasında önemli bir rol oynayabileceğini belirtiyor. Yaşlanma ve hastalık dönemlerinde yağ asitlerinin beyne enerji sağlayabileceği düşünülüyor. Dr. Timothy Ryan, “Glukoz ve lipidler arasındaki ilişkiyi daha iyi anlayarak, nörodejenerasyonu açıklayabilir ve beynin korunmasına dair yeni yollar geliştirebiliriz” diyor.

Related Posts

Yapay zeka işsiz bıraktı! 300 kişi kovulacak

Navigasyon şirketi TomTom yapay zeka dönüşümü sebebiyle 300 çalışanını işten çıkarma kararı aldı.

Doğan Burda’dan dijital devrim: Big Media & Technology dönemi!

Doğan Burda, marka dönüşüm vizyonu çerçevesinde unvan değişikliğini duyurdu. Yeni dönemde faaliyetlerini Big Media & Technology adı altında sürdürecek olan şirket, dijitalleşme, yapay zekâ entegrasyonu ve medya teknolojileri odağında sürdürülebilir …

Deniz Öncü İtalya’da piste çıktı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın İtalya’da düzenlenen 9. ayağında 6. oldu.

Ayhancan Güven Nürburgring 24 Saat Yarışı’nı ikinci tamamladı

Kıtalararası GT Challenge serisinin 2. ayağı Nürburgring 24 Saat Yarışı’nda Ayhancan Güven’in sürücüleri arasında yer aldığı Manthey EMA takımı ikinci oldu.

SpaceX’in Starship roketi test sırasında patladı: Patlama anı kameralara yansıdı

Elon Musk, onuncu test uçuşu için hazırlanan ve havaya uçan roket ile ilgili ilk bulguları paylaştı.

Elon Musk dünyanın sonunu neyin getireceğini tahmin etti!

Teknoloji dünyasının en etkili isimlerinden Elon Musk, bu kez gezegenin geleceğiyle ilgili çarpıcı bir uyarıda bulundu. Bosch Connected World konferansında konuşan Musk, yapay zekâ ve enerji tüketimi kaynaklı küresel bir çöküş senaryosuna dikkat çekti.