Türkiye, tehlike altındaki milletvekilleri sıralamasında üçe yükseldi

PAB, Türkiye’deki Tehlike Altındaki Milletvekili Sayısını Artırdı

Parlamentolar Arası Birlik (PAB), HDP, DEM Parti ve DBP’li mevcut ve eski 39 milletvekilinin başvurularını oybirliği ile kabul etti. Bu durum Türkiye’den kabul edilen milletvekili başvuru sayısını 108’e çıkardı. PAB, tüm dünyada taciz, kötü muamele, hak ihlalleri ve ölümle karşı karşıya kalan parlamenterleri korumayı ve savunmayı amaçlıyor.

Milletvekillerinin Başvuru Konuları

22 kadın ve 17 erkek toplam 39 milletvekilinin başvurularındaki şikayetler arasında şunlar bulunuyor:

  • Barışçıl siyasi faaliyetlerin kriminalize edilmesi,
  • Keyfi soruşturmalar ve terörle mücadele yasalarının istismarı,
  • Devlet görevlilerinin uyguladığı fiziksel şiddet, tehdit ve yıldırma politikaları,
  • İfade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün ihlali.

PAB: Başvurular Usule Uygun ve Görev Kapsamında

Başvurularda iletilen ihlallerin genellikle 2018-2025 yılları arasında Diyarbakır, Van, Hakkari, Mardin ve Ankara’da meydana geldiği belirtiliyor. Milletvekillerine yöneltilen suçlamaların çoğunun konuşma yapmak, cenazelere katılmak, yürüyüş düzenlemek veya sosyal medyada paylaşım yapmak olduğu söyleniyor. PAB’a bağlı Parlamenterlerin İnsan Hakları Komitesi, başvurunun usule uygun olduğunu ve iddiaların komitenin görev kapsamına girdiğini bildirerek davaları inceleyeceğini belirtti.

Toplam Başvuru Sayısı 108 Oldu

PAB, daha önce takip ettiği 67 HDP’li, 1 TİP’li ve 1 DEP’li milletvekiline yapılan başvuruların ardından Türkiye’den toplamda 108 milletvekili dosyasını takip edecek.

‘AİHM Kararlarıyla Örtüşüyor’

DEM Parti adına başvuruları yapan Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, kararın Türkiye’deki muhalif seslere baskının artması ve demokratik alanın daralması karşısında alındığını belirtti. Aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi ifade özgürlüğü, adil yargılanma ve siyasi temsiliyet haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle mahkûm ettiği kararlarla örtüştüğünü dile getirdi.

‘Siyasi Temsiliyetin Kriminalize Edilmemesi Gerektiği Mesajı’

Cupolo, PAB’ın 39 dosyayı kabul etmesinin Kürt ve muhalif milletvekillerinin haklarının uluslararası düzeyde tanındığının bir göstergesi olduğunu belirtti. Ayrıca siyasi temsiliyetin kriminalize edilmemesi gerektiği yönünde güçlü bir mesaj içerdiğini vurguladı.

Related Posts

AKP ve Saray arasında ‘Mehmet Nuri Ersoy’ çatlağı! ‘Bu tweeti kim yazdırdı size…’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral’ın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u hedef almasının ardından, AKP 27. Dönem Niğde Milletvekili Selim Gültekin, Saral’ın geçmişte Ersoy’u ziyaret ettiği bir fotoğrafı paylaşarak tepki gösterdi.

Akıl tutulması: Kendisini ıslatmayan bahçıvanı dövdü

Bursa’nın İnegöl ilçesinde serinlemek isteyen Hasan A. (15), kendisini hortumla ıslatmayı reddeden bahçıvan Mustafa A.’yı (61) darbetti.

Samsun’da vahşet: Tartıştığı kişiyi iki kez otomobille ezerek öldürdü

Samsun’da bir kişi, laf atma sebebiyle tartıştığı kişiyi iki kez otomobille üzerinden geçerek öldürdü.

CHP İstanbul İl Başkanı Çelik’in emniyet ifadesi: Kongreyi kaybetmiş listede yer alan bir ismin ifadeleriyle İstanbul İl Kongresinin sakatlanması amaçlanmaktadır

CHP İstanbul İl Başkanı Çelik’in emniyet ifadesi: Kongreyi kaybetmiş listede yer alan bir ismin ifadeleriyle İstanbul İl Kongresinin sakatlanması amaçlanmaktadır

CHP’de iki istifa kararı sonrası sert açıklamalar

CHP Bayrampaşa İlçe Başkanlığı, CHP’li Bayrampaşa Belediye Meclisi üyeleri Sadi Teker ve Ali Karahasanoğlu’nun Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu’ya yönelik ağır ithamlarda bulunarak istifa etmelerine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Karalama kampanyalarına, mesnetsiz iddialara itibar etmeyin” denildi.

Özgür Özel, İmamoğlu görüşmesi sonrası açıklama yapıyor

Özgür Özel, İmamoğlu görüşmesi sonrası açıklama yapıyor