İthalat arttı denge bozuldu: Filistin’de ticaret açığı büyüyor

Filistin Ekonomisi 2025 Yılında Ticaret Açığıyla Karşı Karşıya!

Filistin ekonomisi, 2025 yılının mayıs ayında dikkat çekici bir dış ticaret açığıyla karşı karşıya kaldı. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu tarafından açıklanan resmi verilere göre, ülkenin ticaret açığı geçen yılın aynı ayına kıyasla %8,7 artarak 455,9 milyon dolara yükseldi. Bu artışın temel nedeni, ithalattaki büyük artış oldu.

Mayıs ayında ithalat, yıllık bazda %12 artarak 610,8 milyon dolara çıktı. İthalatın %54’ü İsrail’den yapılırken, geri kalanı diğer ülkelerden sağlandı. Özellikle İsrail’den yapılan ithalat %3 artarken, diğer ülkelerden gelen ürün alımları %25 arttı.

İhracattaki Artış, Dengeleri Düzeltmeye Yetmedi

Aynı dönemde ihracatta da artış yaşandı. Filistin’in ihracatı mayıs ayında %23 artarak 154,9 milyon dolara ulaştı. İhracattaki artışın arkasında, İsrail’e yapılan satışlardaki artışın büyük etkisi vardı. İhracatın %90’ı İsrail’e yapıldı ve bu kalemde %22’lik bir artış gerçekleşti. Diğer ülkelere yapılan gönderiler de dikkate değer şekilde %32 arttı. Ancak bu artışlar, ithalattaki hızlı yükselişi dengeleyemedi ve ülke dış ticaret açığını kapatmak zorlaştı.

Yılın İlk Beş Ayında Ciddi Açık!

2025’in ilk beş ayında da dış ticaret açığındaki büyüme devam etti. Ocak-Mayıs döneminde toplam dış ticaret açığı 2 milyar 322 milyon dolara yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 1 milyar 851,2 milyon dolardı. Bu da yıllık bazda %25’ten fazla bir artışı işaret ediyor.

Uzmanlara göre, Filistin’in ekonomisi dışa ve özellikle İsrail’e bağımlı kaldıkça, bu açığın kapanması zor olacak. İsrail ile yapılan ticaretin baskısı altında kalan Filistin, kendi üretim kapasitesini artırmadıkça sorunun üstesinden gelmekte zorlanacak.

Related Posts

CHP’li Gürer’den hükümete alım gücü uyarısı: ‘Maaş değil yoksulluk artıyor’

CHP’li Ömer Fethi Gürer, yüksek enflasyonun maaş artışlarını etkisiz hale getirdiğini belirterek alım gücündeki düşüşe dikkat çekti. Asgari ücretli ve emeklilerin giderek yoksullaştığını vurgulayan Gürer, alım gücünün korunması için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

Vodafone Business ile Hızlı Servis Markalarına Dijital Dönüşüm

Vodafone Business, PizzaLazza ve Saloon Burger’in dijitalleşme süreçlerine katkı sağladı.

Ticaret Bakanlığı duyurdu! Bu yılın ilk 6 ayında 396 bin 182 başvuru karara bağlandı

Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan tüketici hakem heyetleri, tüketiciler ile satıcı veya sağlayıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıklarda yılın ilk 6 ayından 396.182 uyuşmazlık başvurusunu karara bağlandı. Tüketici hakem heyetleri tarafından …

Emekli maaşı blokesinde yeni dönem: Kirayı geciktiren yandı

Emeklinin açlık sınırındaki maaşına haciz yağabilecek. Bankaların aylıklara bloke koymasını yasallaştıran Yargıtay kararı, kötü niyetlilere yarayacak, kirasını ödeyemeyen emekli maaşsız kalacak.

52 yıllık anlaşma sona eriyor! Türkiye harekete geçti

Türkiye ile Irak arasında 1973 yılından bu yana yürürlükte olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026 itibarıyla sona erecek. Türkiye, Irak-Türkiye petrol boru hattı için “yeni ve canlı” bir dönem istiyor. Bu kapsamda 52 yıllık anlaşmanın günümüz şartlarına göre yeniden yapılması planlanıyor.

Zayıf şifre 158 yıllık şirkete mal oldu

Zayıf şifre nedeniyle fidye yazılımı saldırısına uğrayan KNP şirketi battı, 700 kişi işsiz kaldı.