Amerikan medyası duyurdu, bilim insanları alarma geçti: Bir pandemiye hiç bu kadar yakın olmamıştık

H5N1 virüsünün D1.1 versiyonunun, insanlarda daha kolay çoğalmasına olanak tanıyan bir mutasyon içerdiği vurgulanıyor.

polskieradio’nun haberine göre D.1 mutasyonlu H5N1 kuş gribi virüsünün, insanlar için ölümcül olduğu belirtiliyor. Bu yılın başlarında Louisiana’da, söz konusu mutasyona sahip 65 yaşındaki bir adam kuş gribinden hayatını kaybetti. Kanada’da ise, kuş gribinin bu varyantına yakalanan bir genç ağır şekilde hastaneye kaldırıldı.

Virüs inekler arasında yayılmaya devam ederse ciddi bir sorun olabilir

Bilim insanları, yeni bir mutasyon konusunda endişelerini dile getiriyor. İmmünolog ve eski federal sağlık görevlisi Rick Bright, Fortune’a yaptığı açıklamada, “Eğer bu virüs inekler arasında yayılmaya devam eder ve daha fazla insanı enfekte ederse, bu ciddi bir sorun olabilir,” şeklinde uyarıda bulundu.

Bright, “Eğer bu virüs insanlara bulaşırsa, şu ana kadar sığırlarda görülen B3.13 mutasyonundan çok daha ciddi hastalıklara yol açabilir,” diyerek uyarıda bulundu. Ayrıca, “Kuş gribi virüsünün neden olduğu bir pandemiye daha önce hiç bu kadar yaklaşmamıştık,” ifadesini kullandı. İmmünolog, “Bunu önlemek veya etkilerini azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmıyoruz,” şeklinde de düşündüğünü belirtti.

D1.1 genotipi, Kuzey Amerika’daki yabani kuşlarda, memelilerde ve kümes hayvanlarında tespit edildiği için, hastalığın ineklere de yayılması bilim insanları için şaşırtıcı değil. Ancak virologlara göre, Nevada’daki süt sığırcılığı sürülerinde yeni bir mutasyonun tespiti, kuş gribinin yayılmasında bir dönüm noktası niteliği taşıyor.

Üst düzey kamu sağlığı yetkililerine talimat verildi

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri eski müdürü ve veteriner hekim Juergen Richt, Fortune dergisine verdiği röportajda, D1.1’in insanlar için daha virülan olduğu göz önüne alındığında, bunun halk sağlığı açısından daha büyük bir risk oluşturabileceğini belirtti.

Olası bir pandemiyle mücadele, yeni ABD başkanının alacağı kararlarla daha da zorlaşabilir. Wall Street Journal’ın haberine göre, Trump yönetimi, ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda (HHS) binlerce çalışanı işten çıkarmayı planlıyor. Üst düzey kamu sağlığı yetkililerine, çalışanları rollerinin önemine göre sıralamaları talimatı verildiği bildirildi.

Epidemiyologlar, bu kesintiler ve işten çıkarmaların kuş gribi salgınlarının izlenmesini ve yeni ilaçların geliştirilmesini zorlaştıracağından endişe ediyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, H5N1 virüsü ABD’de 959 süt çiftliğini enfekte etti ve 156 milyon kümes hayvanının ölümüne yol açtı. Bu durum, ABD’de arz sıkıntısı nedeniyle yumurta fiyatlarının rekor seviyelere çıkmasına neden oldu.

Kuş gribinden korunmak için alabileceğiniz önlemler neler?

Hijyen Kurallarına Uyun:

Eller sık sık sabun ve suyla yıkanmalıdır, özellikle kümes hayvanlarıyla veya yabani kuşlarla temas ettikten sonra.
Eğer ellerde kir veya dışkı varsa, alkol bazlı el dezenfektanları da kullanılabilir.
Evcil kuşların bakımını yaparken tek kullanımlık eldivenler kullanmak faydalı olabilir.

Hayvanlarla Temas Edilmemeli:

Kümes hayvanları veya yabani kuşlar ile teması sınırlayın. Özellikle ölü kuşlara ve hastalıklı hayvanlara yaklaşmaktan kaçının.
Yabani kuşların, özellikle göçmen kuşların yoğun olduğu alanlardan uzak durun.

Koruyucu Giysiler Giyin:

Kuş gribinin yaygın olduğu bölgelerde çalışanlar, koruyucu kıyafetler (maskeler, eldivenler, gözlükler) giymeli.
Çiftliklerde veya kuşlarla çalışırken özel koruyucu giysiler kullanmak, virüsün bulaşmasını engellemeye yardımcı olabilir.

Etkili Aşılar:

Kuş gribine karşı aşılanmışsanız, hastalığa yakalanma riskiniz önemli ölçüde azalır. Bunun için sağlık otoriteleri tarafından önerilen aşıları almak önemlidir.
Kümes hayvanları için de aşılama yapılması, hastalığın yayılmasını engellemeye yardımcı olur.

Enfekte Hayvanlardan Kaçının:

Eğer kuşlar arasında hastalık belirtisi gözlemlenirse, bu kuşlardan uzak durulmalı ve bu durum yetkililere bildirilmelidir. Enfekte kuşlar hızla karantina altına alınmalı ve tedavi edilmelidir.

Yumurta ve Etin Pişirilmesi:

Kuş gribi virüsü, pişirme işlemi sırasında öldüğünden, tavuk eti ve yumurta gibi ürünlerin iyice pişirilmesi gerekir. Çiğ veya az pişmiş tavuk eti ve yumurta tüketiminden kaçınılmalıdır.

Yerel Sağlık Otoritelerinin Talimatlarına Uyma:

Yerel sağlık ve tarım otoriteleri tarafından yayımlanan uyarılar ve tavsiyelere dikkat edilmelidir. Özellikle virüsün yaygın olduğu bölgelerde ek önlemler alınması gerekebilir.

Related Posts

Her sabah yorgun uyanıyorsanız dikkat, sebebi işiniz olabilir

Fibromiyalji yorgunluk, kronik ağrı ve sindirim sorunlarıyla seyreden bir hastalık. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mert Sancar, “Gazetecilik, mimarlık, finans sektörü gibi meslekler ile uğraşanlarda veya işini sevmeyen kişilerde fibromiyalji sıklıkla görülebilir” dedi.

Micro Brow Implant Nedir? 

Micro Brow Implant son günlerde diş estetiği alanında en çok merak edilen konuların başında geliyor. Uzmanlar, Micro Bros Implant hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi. 

Zayıflar daha uzun yaşıyor! Uzmanı uyarı: Çok yemek tümörü besliyor

Geçmişten günümüze halk arasındaki yaygın inanışa göre, yemek yendikçe vücut direnci artar ve hastalıklara karşı güçlenilir. Oysa bilim bunun tam tersini söylüyor. Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı, Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Üskent, kontrollü açlığın kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğunu ve küçülmesini desteklediğini söylüyor.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi’nde ‘Çevresel Kirlilik’ , ‘Göçler’ , ‘Küresel Isınma’ masaya yatırılacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir