Bu baharatlar ilacın etkisini sıfırlıyor! Bilmiyormuşuz, eliniz bile gitmesin

Baharatlar ve İlaç Etkileşimi: Sağlığınız İçin Dikkat Edin!

Mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız baharatlar sadece yemeklerimize lezzet katabilir, aynı zamanda sağlığımızı da olumlu yönde etkileyebilir. Ancak uzmanlara göre, bazı baharatlar bazı ilaçlarla etkileşime girerek ilaç etkilerini azaltabilir. Baharatların ve ilaçların etkileşimi konusunda bilinmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi verilecektir.

Tarçın

Tarçın, mutfaklarda geniş bir kullanım alanına sahip olan ve sevilen bir baharattır. Kingston Üniversitesi’nde eczacılık alanında uzmanlaşmış olan Dr. Dipa Kamdar, tarçının içerisinde bazı farklı bileşikler bulunduğunu ve bu bileşiklerin sağlık üzerinde çeşitli etkilere sahip olabileceğini belirtmektedir.

Mississippi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen laboratuvar çalışmaları, bazı ilaçların vücuttan atılma hızını artırarak ilaç etkilerini azaltabileceğini göstermiştir. Özellikle kronik hastalıklar için ilaç kullanan kişilerde bu durum ciddi problemlere yol açabilir.

Tarçının çeşitlerinin risk düzeyini etkilediğini belirten uzmanlar, marketlerde sıkça bulunan Cassia tarçının yüksek miktarda kumarin içerdiğini ve kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabileceğini vurgulamaktadır.

Zerdeçal

Zerdeçalın aktif bileşeni kurkuminin, karaciğer enzimlerine müdahale ederek bazı ilaçların metabolizmasını etkileyebileceğini ifade eden Dr. Kamdar, zerdeçalın antidepresanlar, tansiyon ilaçları, kemoterapi ilaçları ve antibiyotikler üzerinde etkili olabileceğini söylemektedir.

Zencefil

Zencefilin hafif kan inceltici etkisi, antikoagülan ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabilir. Diyabet ilaçlarıyla etkileşimine dair bulgular ise çelişkilidir. Alkol, özellikle antidepresanlar ve ağrı kesicilerle birlikte alındığında ciddi yan etkilere yol açabilir.

Baharatların yanı sıra bazı yiyecekler de ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini değiştirebilir. Greyfurt, karaciğer enzimlerini etkileyerek bazı ilaçların vücutta birikmesine yol açabilir. Alkol, antidepresanlar ve ağrı kesicilerle alındığında ciddi yan etkilere neden olabilir. Süt ürünleri antibiyotik emilimini azaltırken, yeşil yapraklı sebzeler kan sulandırıcı ilaçların etkisini zayıflatabilir.

Related Posts

Menenjitte erken tanı hayat kurtarıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gizem Kulakoğlu, özellikle çocukluk çağında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen menenjit hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Tiktok’ta şimdi de osuruk yürüyüşü trend oldu: Deneyen vazgeçemiyor!

TikTok’ta “osuruk yürüyüşü” adıyla yayılan yeni trend, yemek sonrası birkaç dakikalık hafif yürüyüşün gaz atmayı kolaylaştırıp sindirimi hızlandırdığı ve ruh hâlini iyileştirdiği iddiasıyla dikkat çekiyor.

Kanserle Savaşta Yeni Umut NK Hücreleri 

Kanserle savaşta yeni umut NK hücreleri hakkında konuşan uzmanlar, önemli açıklamalarda bulundu. 

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Her sabah yorgun uyanıyorsanız dikkat, sebebi işiniz olabilir

Fibromiyalji yorgunluk, kronik ağrı ve sindirim sorunlarıyla seyreden bir hastalık. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mert Sancar, “Gazetecilik, mimarlık, finans sektörü gibi meslekler ile uğraşanlarda veya işini sevmeyen kişilerde fibromiyalji sıklıkla görülebilir” dedi.