Bu Dava Emsal Olabilir! Trabzonlu İş İnsanı Evliliğin İptalini İstedi

İş insanı Fatih Ç. ve Reyhan Ç. 24 yıllık evliydi. Çift karşılıklı boşanma davası açtı. Mal varlığına tedbir konulan Fatih Ç.’ye yıllar önce köy yerinde muhtar tarafından kıyılan resmi nikahın gerçek olmadığını belirterek, “Evlenmenin yokluğunun tespit” edilmesi talebiyle yeni bir dava daha açtı. Fatih Ç.’nin açtığı davada verilecek karar emsal niteliğinde olacak.

Fatih Çebi ile Reyhan Çebi 1995 yılında görücü usulü ile tanıştılar. 7 aylık bir nişanlılık dönemi sonrası Trabzon’un Sürmene İlçesi’nin Üzümlü Köyünde imam nikahıyla evlendiler. Söz konusu nişanlılık dönemi boyunca Reyhan Çebi ailesiyle birlikte Trabzon’da yaşarken Fatih Çebi İstanbul’da yaşamaktaydı. Düğün yapılır yapılmaz çift İstanbul’a taşındı. Çift arasında resmi nikah ise kıyılmadı. 1997 yılında tarafların ilk çocuğu Melda’nın doğmasının ardından işler değişti. Söz konusu doğumla Melda’nın nüfus cüzdanının alınması gibi gerekçelerle resmi nikah kıymak gerekti. Aile büyükleri çiftin Trabzon’a gelmesi nikahın köyde kıyılması gerektiği belirtti.

Fatih Ç.’nin iddiasına göre resmi nikah kendilerinden onay alınmadan, bilgisi dışında babası tarafından kıyıldı. Köy yerinde muhtar tarafından bu iş halledilmişti. Reyhan Ç.’nin iddiasına göre ise nikah kıyılmış ancak kimse kendisinden imza istememişti.. Köy yerinde muhtar tarafından bu iş sessiz sedasız halledilmişti. Nikahtan sonra çiftin 3 çocuğu daha dünyaya geldi.

24 YIL SONRA BOŞANMA DAVASI AÇTILAR

Yıllar geçti Mart 2021’de Fatih Ç. evlilik birliğinin temelden sarsıldığını belirterek boşanma davası açtı. Eşinden maddi manevi tazminat talep etti. Reyhan Ç. ise mal rejiminin tasfiyesine ilişkin dava açtı. Fatih Ç.’nin mal varlığına tedbir konuldu. Süreç böyle devam ederken Fatih Ç. Eylül 2022’de evlenmenin yokluğunun tespitine ilişkin Beykoz 2. Aile Mahkemesi’nde yeni bir dava daha açtı. Fatih Ç.’nin iddiasına göre Reyhan Ç. ile kendisi arasında onayı alınarak kıyılan bir nikah yoktu. O nedenden ortada resmi bir evlilik bulunmuyordu.

‘NİKAHI EŞİM HALLETTİ’

Dava kapsamında tanık olarak dinlenen Fatih Ç.’nin annesi, “Fatih benim oğlum olur. Oğlum askerden döndüğünde babası ‘sana bir kız buldum, evlendireceğim’ dedi, oğlum ‘evlenmek istemediğini, hazır olmadığını’ söyledi. Ama babası çok donimant bir karakterdi, tarafların imam nikahını yapıp İstanbul’a gönderdi. Yaz aylarında eşim ve ben köyde olurduk. Fatih ile Reyhan gelmezlerdi zaten peşpeşe çocukları doğdu. Çocukların evlilik dışı görünmesi eşimi çok rahatsız ediyordu. Yazın Trabzon’a döndüğümüzde bir gün eşim geldi, ‘ben çocukların resmi nikahını hallettim’ dedi, muhtar ile konuşmuş, onlar nasıl yaptılarsa resmi nikahı işlemişler. Fatih ile Reyhan o tarihte kesinlikle köyde ve Trabzon’da değildiler” dedi.

EMSAL OLABİLİR

Çift arasındaki karşılıklı davalar devam ediyor. Bu davadan çıkacak bir karar ise eskiden muhtarlar tarafından hukuka aykırı kıyılan nikahlar için açılacak davalara emsal olma özelliği taşıyacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx