CHP’li Gürer’den hükümete alım gücü uyarısı: ‘Maaş değil yoksulluk artıyor’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yüksek enflasyonun maaş artışlarını etkisiz hale getirdiğini belirterek, asgari ücretli ve emeklilerin alım gücünün hızla düştüğünü dile getirdi. Gürer, “Yüksek enflasyon ortamında maaş artışı yapılmış gibi gösterilse de asgari ücretli ve emekli için hayat daha da pahalı hale geliyor. Gerçekte maaş değil, yoksulluk artıyor. Her yıl daha az gram altın alınabiliyorsa, bu açıkça yoksullaşmanın belgesidir. TÜİK’in makyajlı verileri değil, vatandaşın sofrasındaki eksilen lokma konuşulmalıdır. Alım gücü hızla düşüyor, halk borçla ayakta kalmaya çalışıyor” ifadelerinde bulundu.

ASGARİ ÜCRETİN ALTIN KARŞISINDAKİ KAYBI

Gürer, yazılı açıklamasında, 2024 ve 2025 yıllarında asgari ücret ile en düşük emekli maaşının altın karşısındaki alım gücünü karşılaştırdı. Gürer, “21 Temmuz 2024 tarihinde net asgari ücret 17 bin 2 liraydı ve bu ücretle bir çalışan 2 bin 536 lira olan gram altın fiyatı üzerinden 6,7 gram altın alabiliyordu. Ancak 21 Temmuz 2025 itibariyle net asgari ücret 22 bin 104 liraya yükselmesine rağmen, aynı tarihte gram altın fiyatı 4 bin 409 liraya ulaştı. Bu durumda asgari ücretle ancak 5 gram altın alınabilir hale geldi” şeklinde konuştu.

Gürer, verilere göre asgari ücretin altın karşısında yaklaşık yüzde 25’lik bir alım gücü kaybı yaşadığını belirterek, “Bu da çalışanların maaşlarının, yüksek enflasyon ve kur artışları karşısında eridiğini açıkça ortaya koyuyor” ifadelerine yer verdi.

EMEKLİ MAAŞLARINDA CİDDİ DÜŞÜŞ

En düşük emekli aylığının da ciddi bir alım gücü kaybına uğradığını vurgulayan Gürer, “21 Temmuz 2024 tarihinde 12 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşı ile 4,9 gram altın alınabiliyordu. Ancak 21 Temmuz 2025 tarihinde bu maaş 16 bin 881 liraya yükselmesine rağmen, artan altın fiyatları nedeniyle alınabilen gram altın miktarı 3,8’e kadar geriledi. Bu da emekli aylıklarının altın karşısında yaklaşık yüzde 22’lik bir erime yaşadığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

‘ALIM GÜCÜ KORUNMALI’

Maaşların nominal olarak arttığını ancak gerçek anlamda değer kaybettiğini belirten Gürer, “Yüksek enflasyon ortamında maaş artışı yapılmış gibi gösterilse de asgari ücretli ve emekli için hayat daha da pahalı hale geliyor. Gerçekte maaş değil, yoksulluk artıyor. Her yıl daha az gram altın alınabiliyorsa, bu açıkça yoksullaşmanın belgesidir. TÜİK’in makyajlı verileri değil, vatandaşın sofrasındaki eksilen lokma konuşulmalıdır. Alım gücü hızla düşüyor, halk borçla ayakta kalmaya çalışıyor” ifadelerini tekrarladı.

Gürer, çözümün yalnızca nominal zamlarla sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, “Ücret artışları enflasyon oranına değil, reel alım gücüne göre yapılmalı. Altına, gıdaya ve kiraya karşı alınabilen ürün miktarına bakarak gerçek maaş belirlenmeli” çağrısında bulundu.

Related Posts

İthalat arttı denge bozuldu: Filistin’de ticaret açığı büyüyor

Filistin ekonomisi 2025 yılının mayıs ayında dikkat çekici bir dış ticaret açığıyla karşı karşıya kaldı. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu tarafından açıklanan resmi verilere göre, ülkenin ticaret açığı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,7 …

Vodafone Business ile Hızlı Servis Markalarına Dijital Dönüşüm

Vodafone Business, PizzaLazza ve Saloon Burger’in dijitalleşme süreçlerine katkı sağladı.

Ticaret Bakanlığı duyurdu! Bu yılın ilk 6 ayında 396 bin 182 başvuru karara bağlandı

Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan tüketici hakem heyetleri, tüketiciler ile satıcı veya sağlayıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıklarda yılın ilk 6 ayından 396.182 uyuşmazlık başvurusunu karara bağlandı. Tüketici hakem heyetleri tarafından …

Emekli maaşı blokesinde yeni dönem: Kirayı geciktiren yandı

Emeklinin açlık sınırındaki maaşına haciz yağabilecek. Bankaların aylıklara bloke koymasını yasallaştıran Yargıtay kararı, kötü niyetlilere yarayacak, kirasını ödeyemeyen emekli maaşsız kalacak.

52 yıllık anlaşma sona eriyor! Türkiye harekete geçti

Türkiye ile Irak arasında 1973 yılından bu yana yürürlükte olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026 itibarıyla sona erecek. Türkiye, Irak-Türkiye petrol boru hattı için “yeni ve canlı” bir dönem istiyor. Bu kapsamda 52 yıllık anlaşmanın günümüz şartlarına göre yeniden yapılması planlanıyor.

Zayıf şifre 158 yıllık şirkete mal oldu

Zayıf şifre nedeniyle fidye yazılımı saldırısına uğrayan KNP şirketi battı, 700 kişi işsiz kaldı.