Demans teşhisi sonrası yaşam süresi ne kadar?

Demansın Yaşam Süresine Etkisi

Bir çalışmaya göre, demans teşhisi konulan erkeklerin ortalama yaşam süresi ciddi şekilde azalıyor. Örneğin, 60 yaşında demans teşhisi alan erkeklerin yaşam süresi sadece altı buçuk yıl iken, 85 yaşında teşhis konulanlar için bu süre sadece iki yıla düşüyor. Kadınlar için durum ise daha umut verici. 60 yaşında demans teşhisi alan kadınların ortalama yaşam süresi dokuz yıl iken, 85 yaşında teşhis konulanlar için bu süre dört buçuk yıl olarak belirleniyor.

Demans teşhisi, genel yaşam beklentisini ciddi şekilde etkiliyor. Hem erkeklerde hem de kadınlarda demans teşhisi konulduğunda, yaşam süresinde belirgin bir azalma gözlemleniyor. Örneğin, 85 yaşında demans teşhisi konulan kişilerin yaşam süresi sadece iki yıl olurken, 80 yaşında teşhis konulanlarda bu süre üç ila dört yıla kadar çıkıyor. 65 yaşında demans teşhisi alanların ise yaşam süresi 13 yıla kadar azalabiliyor.

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, demans teşhisi konulanların oranı sadece %64 olarak belirlenmiş. Bu durumun nedenleri arasında, testlerin sınırlı olması ve bazı doktorların hastalara ek stres yaratmamak adına teşhis koyma konusundaki çekinceleri yer alıyor.

Related Posts

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

The Wall Street Journal yazdı: Zayıflama iğneleri sadece kilo verdirmiyor

Amerikan gazetesi The Wall Street Journal, Ozempic ve benzeri zayıflama iğnelerinin sadece şeker ve obezite değil; kalp, karaciğer, artrit, uyku apnesi ve Alzheimer gibi birçok hastalıkta da umut verdiğini yazdı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu ilaçlar herkese göre değil. Bilinçsiz kullanım, beslenme bozukluğu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca maliyet, yan etki ve erişim hâlâ büyük engel.

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

Çocuklarda bu belirtilere dikkat! Nezleyle karıştırılıyor…

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Hüseyin Yıldız, alerjilerin mevsim geçişlerinde özellikle okul çağındaki çocuklarda sık görüldüğünü belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Bu baharatlar ilacın etkisini sıfırlıyor! Bilmiyormuşuz, eliniz bile gitmesin

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan 3 baharatın hayat kurtarıcı etkisi olan bazı ilaçların etkisini azaltabileceğini belirtiyor. Bu baharatları tüketiyorsanız, içtiğiniz ilaçların faydalı etkilerini hissedemiyor olabilirsiniz. İşte dikkatli bir şekilde tüketmeniz gereken baharatlar.

Menenjitte erken tanı hayat kurtarıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gizem Kulakoğlu, özellikle çocukluk çağında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen menenjit hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.