Devlet desteğiyle GES kuran girişimci, ihtiyaç fazlası elektriği satıyor

Ertuğrul Kepenek, Şarkışla’da Güneş Enerji Santrali Kurdu

Sivas’ın Şarkışla ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Ertuğrul Kepenek, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Avrupa Birliği desteğiyle güneş enerji santrali (GES) kurdu.

Avusturya’da yıllarca işçi olarak çalışan 55 yaşındaki Ertuğrul Kepenek, 2005 yılında ailesiyle memleketi Şarkışla ilçesine dönerek tarım ve hayvancılık alanında yatırımlar yapmaya başladı.

İlçede besi ve tavuk çiftliği kuran Kepenek, devlet desteğiyle kurduğu GES sayesinde artan elektrik maliyetini ortadan kaldırdı ve kullanımından arta kalan elektriği satarak şirket ekonomisine katkı sağladı.

Yatırımcı Ertuğrul Kepenek, ailesiyle birlikte yıllar sonra döndükleri memleketlerinde aile şirketi bünyesinde yumurta üretimi için tavuk çiftliği kurduklarını belirtti.

Artan elektrik maliyetlerinin ardından GES projesi için TKDK ve Avrupa Birliği projesine başvurduklarını dile getiren Kepenek, “Projemiz için yüzde 55 hibe desteği aldık. Projemizin toplam maliyeti 7,5 milyon lira. Bunun yaklaşık 4 milyon lirasını Avrupa Birliği karşıladı ve burayı kurduk.” dedi.

“1,5 yılda kendisini amorti etti”

Kepenek, kurdukları santralde günlük ortalama 3 bin 500 kilovatsaat (kWh) elektrik ürettiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Burası günlük yaklaşık 500 evin ihtiyacını karşılayan elektrik üretiyor. Devletimizin bize sunduğu imkanlardan yararlanarak burayı kurduk. Çok güzel bir proje, 1,5 yılda kendisini amorti etti. Aylık ortalama 250 bin lira elektrik ödememiz vardı, şimdi ödemiyoruz. Ödemediğimiz gibi aylık 100 bin liralık da elektrik satıyoruz. Çok güzel bir yatırım oldu, Allah devletimizden razı olsun. Burası atıl bir araziydi. Yeşil, temiz bir enerji ve bacasız fabrika oldu. Yenilenebilir enerji için çok güzel bir yatırım çünkü havayı ve doğayı kirletmiyoruz. Doğal kaynakları harcamadan enerji üretiyoruz.”(AA)


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa

Related Posts

13 yaşındaki çocuğun yumruk attığı 15 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Bolu’da kamuoyunu sarsan trajik bir olay yaşandı. Kültür Park’ta iki çocuk arasında çıkan kavga, acı bir şekilde son buldu. Henüz 13 yaşındaki S.Ş.’nin attığı yumruk, 15 yaşındaki A.Ö.T.’nin kalbinin durmasına neden oldu. Olay yerinde yapılan kalp masajıyla hayata döndürülen A.Ö.T., hastanede doktorların tüm çabalarına rağmen kurtarılamadı.

Netanyahu, muhalefetin hükümeti devirme planını son anda önledi

İsrail Parlamentosu’nda yapılan oylamada, muhalefetin parlamentoyu feshetme önergesi reddedildi. Oylama, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun sağcı hükümetine bugüne kadarki en ciddi meydan okumalardan birini olarak kayıtlara geçti.

Dava katılmayacağını duyuran İmamoğlu’ndan yeni açıklama!

Bugünkü saat 10.30’daki “bilirkişi” davasına katılmayacağını duyuran Silivri Cezaevi’ndeki Ekrem İmamoğlu yeni açıklama yaptı. İmamoğlu, “Kendimizi savunmamızdan bile korkuyorsunuz. Savunma hakkımızı engelleyen bu keyfi uygulamalarınızı kabul etmiyorum” dedi.

ABD-İran arasındaki tansiyon yüksek! ABD üslerinde kırmızı alarm

Tahran ile Washington arasındaki nükleer gerilim tırmanırken, İran’dan gelen “Çatışma çıkarsa Amerikan üslerini hedef alırız” tehdidinin ardından, ABD yönetimi Bağdat’taki büyükelçiliğini tahliye etme kararı aldı. Beyaz Saray kararı doğrularken, ABD ordusunun da tahliye süreci için hazır beklediği bildirildi.

ABD’de New York borsası, ABD-Çin anlaşması sonrası yükselişle açıldı

ABD’de New York borsası, ABD-Çin anlaşması sonrası yükselişle açıldı

DEM Parti duyurdu: Öcalan’ın görüşmek istediği 5 isim

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Abdullah Öcalan’ın önümüzdeki günlerde Mesut Barzani, Neçirvan Barzani, Mazlum Abdi, Kubat ve Bafel Talabani gibi bölgesel ve ulusal önemli siyasi temsilcilerle görüşme yapmayı planladığını, bu görüşmelerin bölge barışı ve demokratik sürecin ilerlemesi açısından kritik olduğunu söyledi.