Her gün eriyor! 100’den fazla yanardağ aktif hale gelecek

Antarktika’daki Yanardağlar ve Küresel Isınmanın Etkisi

Antarktika’nın Transantarktik Dağları, doğu ve batı olarak ikiye ayrılan bir kıtayı oluşturur. Bu dağlar arasında ünlü Erebus Dağı gibi dev volkanlar bulunmakla birlikte, çoğu insan tarafından pek bilinmeyen ve bazıları buzun altında bile gömülü olan yanardağlar da yer alır.

Yer altındaki buz tabakalarının erimesi sadece deniz seviyesinde yükselmeye neden olmakla kalmaz, aynı zamanda yer altındaki kayaların üzerine binen basıncı da azaltır.

Live Science’da yer alan bir habere göre, bu durum Antarktika’da volkanik aktivitelerde bir artışa yol açabilir. Coonin ve ekibinin yaptığı simülasyonlar, Antarktika’daki buz kaybının gömülü yanardağlardaki patlama sıklığını ve büyüklüğünü artırabileceğini göstermektedir.

Buzun erimesi, yer altındaki magmanın üzerindeki basıncı azaltarak sıkışmış magmanın genişlemesine sebep olur. Bu genişleme, magma odalarının duvarlarına daha fazla basınç uygular ve patlamaları tetikleyebilir.

Ayrıca bazı magma odaları, genellikle magmanın içinde çözünmüş halde bulunan uçucu gazları içerir. Buz eridiğinde bu gazlar, soda şişesinin açılmasıyla meydana gelen karbonatlaşmaya benzer bir şekilde hızla dışarı çıkar ve odadaki basıncı artırır.

Buz altı yanardağlarının patlamaları yüzeyde hemen fark edilmeyebilir, ancak bu durum buz tabakası üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Patlamalardan yayılan ısı, yüzeydeki buzun erimesini hızlandırabilir ve üstteki buz tabakasını zayıflatabilir.

Bilim insanları, bu sürecin oldukça yavaş ve yüzlerce yıl boyunca gerçekleştiğini belirtmektedir. Ancak bu, insan kaynaklı küresel ısınma durdurulsa bile geri bildirim döngüsünün devam edebileceği anlamına gelir.

Son buzul çağında Antarktika’daki buz tabakasının çok daha kalın olduğu düşünülmektedir ve aynı basınç azaltma ve magma genişleme süreçlerinin geçmiş patlamalara katkıda bulunmuş olabileceği öne sürülmektedir.

Antarktika’daki olası volkanik aktiviteler, kıtanın ekosistemi için olduğu kadar küresel deniz seviyeleri ve iklim üzerindeki etkileri nedeniyle de büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Yapay zeka işsiz bıraktı! 300 kişi kovulacak

Navigasyon şirketi TomTom yapay zeka dönüşümü sebebiyle 300 çalışanını işten çıkarma kararı aldı.

Doğan Burda’dan dijital devrim: Big Media & Technology dönemi!

Doğan Burda, marka dönüşüm vizyonu çerçevesinde unvan değişikliğini duyurdu. Yeni dönemde faaliyetlerini Big Media & Technology adı altında sürdürecek olan şirket, dijitalleşme, yapay zekâ entegrasyonu ve medya teknolojileri odağında sürdürülebilir …

Deniz Öncü İtalya’da piste çıktı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın İtalya’da düzenlenen 9. ayağında 6. oldu.

Ayhancan Güven Nürburgring 24 Saat Yarışı’nı ikinci tamamladı

Kıtalararası GT Challenge serisinin 2. ayağı Nürburgring 24 Saat Yarışı’nda Ayhancan Güven’in sürücüleri arasında yer aldığı Manthey EMA takımı ikinci oldu.

SpaceX’in Starship roketi test sırasında patladı: Patlama anı kameralara yansıdı

Elon Musk, onuncu test uçuşu için hazırlanan ve havaya uçan roket ile ilgili ilk bulguları paylaştı.

Elon Musk dünyanın sonunu neyin getireceğini tahmin etti!

Teknoloji dünyasının en etkili isimlerinden Elon Musk, bu kez gezegenin geleceğiyle ilgili çarpıcı bir uyarıda bulundu. Bosch Connected World konferansında konuşan Musk, yapay zekâ ve enerji tüketimi kaynaklı küresel bir çöküş senaryosuna dikkat çekti.