Kaçak İran Fıstığı Siirt Üreticilerini Tehdit Ediyor

SİİRT Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, İran üzerinden kaçak yollarla kente getirilerek ‘Siirt fıstığı’ adı altında satılan fıstıkların kansere neden olan aflatoksin maddesi içerdiğini söyledi. Aslan, “İran’da ambargo olduğu için diğer ülkelere satamıyor ve 8 yıl, 9 yıl bekleyen fıstıkları var. Ne şartlarla geldiği de belli değil, serbest ve kontrollü gelmiyor” dedi.

Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, kente İran üzerinden kaçak yollarla getirilerek ‘Siirt fıstığı’ adı altında satılan İran fıstığının, insan sağlığına büyük zararlarının olduğunu söyledi. Aslan, “İran fıstığı kaçak yollarla geliyor ve Siirt fıstığı adı altında satılıyor. İran’da ambargo olduğu için diğer ülkelere satamıyor ve 8 yıl, 9 yıl bekleyen fıstıkları var. Orada ambarlarda bekleyen fıstıklar mutlaka ama mutlaka ilaçlarla besleniyor. İlaç olmazsa bu kadar fıstığı bekletmesi, bu kadar koruması mümkün değildir. Gerçekten Siirt üreticimize çok büyük etkisi oluyor. İran fıstığı gelmeseydi, yine fıstığımızı aynı fiyata satardık ama daha rahat satardık” dedi.

‘KAÇAK İÇKİDEN DAHA TEHLİKELİ’

Aslan, “Şu anda kaçak içkilerle mücadele ediliyor. Aslında bu kaçak İran fıstığı, kaçak içkiden daha tehlikeli, daha zararlıdır. İnsan sağlığını çok büyük zararları var. Bir ürünü yıllarca bir ambarda ilaçlayıp, sonra tüketilmesinin ne kadar zararlı olduğunu bilmeniz lazım. Sağlıkçı olmamız gerekmiyor. Siirt fıstığını iyi tanıtmıştık. Bütün Türkiye artık Siirt fıstığını biliyor. Siirt fıstığı daha önce Antep fıstığından 20-30 lira daha ucuz satılıyordu. Şu anda Siirt fıstığının çeşidi, Antep fıstığını geçti. Ama bu İran fıstığını yiyen tüketicinin bir daha Siirt fıstığını alacağına inanmıyorum. Çünkü Siirt fıstığı olarak satılıyor, tüketici Siirt fıstığını aldığını sanıyor. Ne şartlarla geldiği de belli değil, serbest ve kontrollü gelmiyor. Bunu kontrol etseler bile zaten içinde ne kadar aflatoksin olduğunu görecekler. En çok koruyacağımız kişi, tüketicidir. Çünkü neyi tükettiğini bilmiyor. Bunların kontrol altına alınması lazım” diye konuştu.

‘AROMASINDAN AYIRT EDİLEBİLİR’

Gerçek Siirt fıstığı ile kaçak fıstığın aromasından ayırt edilebileceğini ifade eden Aslan, “Çok bilgili olmayan kişinin Siirt fıstığı ile İran fıstığını ayırt etmesi çok zor oluyor. Siirt fıstığı adı altında bütün Türkiye’ye yayılıyor. Siirt fıstığı adı altında satılması, bizi çok ciddi bir şekilde etkiliyor. Fiziksel olarak fıstığı bilmeyen kişi, fıstıkların ayrımını aromasından fark edebilir. Dünyada fıstığı bilmeyen bir kişi bile aromasına baktığında, aroma farkı olduğunu görür” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

ÇAYKUR’un mevsimlik işçi alımı için başvurular başladı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) 1500 mevsimlik işçi alımı için başvuruları başladı. Yetkililer, İŞKUR’un https://esube.iskur.gov.tr internet adresi üzerinden kayıt yaptırılabileceğini, başvuruların 13 Mayıs Salı günü saat 23.59’a kadar süreceğini bildirdi.

SPK’den kripto platformlarına yeni denetim düzenlemesi

Sermaye Piyasası Kurulu, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyet izni alabilmesi için rezerv kanıtı denetimini zorunlu hale getirdi. Denetimlerde, kripto cüzdanlar ve müşteri varlıklarının birebir doğrulanması şartı getirilirken; süreçler, bağımsız denetçilerle ve rastgele seçilecek tarihlerde yürütülecek.

VİOP’ta BIST 30 fırtınası: Neler oluyor? (9 Mayıs 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yaklaşık yüzde 2,2 artışla 10.620,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 10.625,00 puana çıktı. Haziran vadeli endeks kontratı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir