Kışın Aksine Yaz Aylarında Etrafta Neden Bu Kadar Fazla Böcek Görüyoruz?

Çok nadiren gördüğümüz bu böcekler, acaba ayılar gibi kış uykusuna mı yatıyorlar?

Kışın soğuk etkilerinden korunmak istedikleri kesin, fakat onca böcek nerede saklanıyor olabilir? Sizler için araştırdık!

Böcekler, yaşam stratejilerini kış mevsimine göre yeniden şekillendiriyorlar.

Birçok hayvan, soğuk havalar gelince kış uykusuna yatar. Bazı böcek türlerinde de aslında bu görülüyor. Diyapoz olarak adlandırılan kış uykusuna benzer bu süreçte böceklerin metabolizması yavaşlayarak büyüme ve gelişme süreçleri durur.

Batı Ontario Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre böcekler, kışın soğuktan korunmak için kaçıyorlar. Kral kelebek gibi bazı türler sıcak iklimlere göç ederken, diğerleri kışın çetin şartlarında hayatta kalmak için bir nevi meydan okuyor.

Gün ışığının azalmasıyla metabolizmalarını yavaşlatarak enerji tüketimlerini de minimize ederler.

Bazı türler, dondurucu sıcaklıklara dayanabilmek için gliserol gibi doğal antifriz maddeler üretir. Bu maddeler, vücutlarında buz kristallerinin oluşmasını engeller ve hücre yapılarını korur.

Bu süreçte de kendilerini koruyabilecekleri bir yer bulmaya çalışırlar. Toprağın altındaki boşluklar, ağaç kovukları, taş ve toprakların altları onlar için en iyi barınaktır.

Böceklerin nasıl göç ettikleri hâlâ bilinemese bile daha sıcak ve yaşamsal faaliyetlerini tamamlayabilecekleri bölgelere göç edip daha sonra geri dönmedikleri biliniyor. Yani, etrafta bir böcek gördüyseniz, bölgenizde sayılı günlerini geçiriyor.

Kaynaklar: RSPB, Smithsonian

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx