Sınıfı ‘Biri Bizi Gözetliyor’a Çevirdiler

İstanbul Valiliği Proje Koordinasyon Birimi “İstanbul Sismik Riskin Azaltılması Ve Acil Durum Hazırlık Projesi” ihalesi için bir zeyilname hazırladı. Eğitim yapıları güçlendirme ve onarım inşaatı sözleşmesi paketine yapılan ekle sınıflarda Milli Eğitim bakanlığı mevzuatına da aykırı olarak kamera konulması istendi.

BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre Zeyilnamede tüm dersliklere, spor salonlarına, kütüphaneye ve laboratuvarlara kamera konulacağı ifade edildi. Müdür odalarına bu görüntülerin izlenebileceği şekilde tesisat kurulacağı aktarıldı.

“TEMEL KİŞİLİK HAKLARINA AYKIRI”

Sınıflara kamera konulma kararına MEB daha önce karşı çıkmıştı. 2015 yılında Diyarbakır’da bir okula sınıflara kamera konulması istenmişti. MEB’den gönderilen cevapta ise şu ifadeler kullanılmıştı: “Zorunlu güvenlik ihtiyacı ve kamu yararını gerçekleştirme amacı dışında insan onuru ve temel kişilik haklarına aykırı şekilde kamu görevlilerinin izlenmesine imkan veren uygulamalara dönüşmemesi gerektiği düşünülmekte olup, söz konusu kurumlardaki eğitim etkinliklerinin güvenlik amacıyla kameralı veya benzer sistemlerle izlenmesinin uygun olmayacağı, ancak eğitim-öğretim etkinlikleri yapılan bölümlerin dışında kalan yerlerin kamerayla izlenebileceği değerlendirilmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx