Türk organikleri Almanya’da boy gösterdi

İZMİR (İGFA) – Türk organik ürün üreticisi firmaların yeni ürünlerini uluslararası tedarikçilere ve fuar katılımcılarına tanıtma fırsatı bulduğu 11-14 Şubat 2025 tarihleri arasında düzenlenen Nürnberg Biofach Organik Gıda Fuarı’nda, Türkiye’nin son yıllarda organik ürün sektöründe ulaştığı kalite ve kapasite organik ürün ithalatçılarından tam not aldı.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından fuarda kurulan Türkiye Pavyonunda Türkiye’den milli katılımla etkinliğe dahil olan 17 şirket yer aldı. Fuarın düzenlendiği tüm salonlarda Türk firmaları güçlü bir şekilde yerini alırken, Türk Şef İbrahim Önen’in organik ürünlerden hazırladığı menüler fuar süresince her gün 3’er kez ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Sunum menülerinde hububat, bakliyat, zeytinyağı, kuru meyve, balık, unlu mamullerinden yapılan menüler yer aldı.

Türk organik sektörünün, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat hedeflerine uyum sağlamış bir sektör olduğunu ve Türkiye’nin dünyanın organik gıda deposu olduğunu dünyanın dört bir tarafından gelen tedarikçilere gösterdiklerini paylaşan Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin organik sektöründe 35 yıldır yaptığı yatırımlar sayesinde ihracatta 1 milyar doları aştığını, hedeflerinin 2 milyar dolara çıkmak olduğunu kaydetti.

BIOFACH 2025’te 94 ülkeden yaklaşık 2.300 katılımcı firmanın, organik dünyanın çeşitliliğini ve yenilikçi gücünü sunduğunu paylaşan Işık, Türk organik sektörü olarak BIOFACH’ta organik sektöründeki güçlerini dünyaya gösterirken, dünyada organik sektöründeki son gelişmeleri de görme olanağı bulduklarının altını çizdi. Işık, “İkili iş görüşmelerimiz çok verimli geçti. Türk organik ihracatçıları olarak, Avrupa’nın bir numaralı tedarikçisi olmaya talibiz” dedi.

Pandemi sonrasında Avrupa’nın tarım ve organik sektörüne bakış açısının değiştiğine dikkati çeken Işık, “Avrupa Birliği, gıdanın stratejik bir sektör olduğunu gördü. Almanya pandemi sonrasında tarımsal üretiminde organik üretimin payını yüzde 30’a çıkarma hedefi koydu. Benzer hedefler diğer Avrupa ülkeleri içinde geçerli. AB, sürdürülebilirlikle ilgili kendi politikasını, 2030 ve 2050 hedeflerini koydu. İşin güzel tarafı bizim ülkemizde bu hedeflere imza attı. 2030 ve 2050 hedefleri var. Bu doğrultuda bizim kendi Bakanlığımız sürdürülebilirlikle ilgili yapılanmasını devam ettiriyor.” ifadesini kullandı.

Related Posts

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

ÇAYKUR’un mevsimlik işçi alımı için başvurular başladı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) 1500 mevsimlik işçi alımı için başvuruları başladı. Yetkililer, İŞKUR’un https://esube.iskur.gov.tr internet adresi üzerinden kayıt yaptırılabileceğini, başvuruların 13 Mayıs Salı günü saat 23.59’a kadar süreceğini bildirdi.

SPK’den kripto platformlarına yeni denetim düzenlemesi

Sermaye Piyasası Kurulu, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyet izni alabilmesi için rezerv kanıtı denetimini zorunlu hale getirdi. Denetimlerde, kripto cüzdanlar ve müşteri varlıklarının birebir doğrulanması şartı getirilirken; süreçler, bağımsız denetçilerle ve rastgele seçilecek tarihlerde yürütülecek.

VİOP’ta BIST 30 fırtınası: Neler oluyor? (9 Mayıs 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yaklaşık yüzde 2,2 artışla 10.620,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 10.625,00 puana çıktı. Haziran vadeli endeks kontratı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir