UNESCO: 2024 gazeteciler için en ölümcül yıl oldu

UNESCO ve Uluslararası Gazetecilik Örgütleri: 2024’te En Fazla Gazeteci Kaybı Filistin’de Yaşandı

UNESCO ve uluslararası gazetecilik örgütleri, geçen yıllara kıyasla 2024 yılında görev başında hayatını kaybeden gazetecilerin sayısının arttığına dikkat çekti. Gazze’de devam eden İsrail saldırılarının, 2024 yılında en fazla gazeteci can kaybının yaşandığı yer olduğuna işaret edildi. UNESCO, 2024’ün gazeteciler için en ölümcül yıl olduğunu duyurdu.

VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’nun aktardığına göre, UNESCO, 2024 yılında şimdiye kadar en az 68 gazeteci ve medya çalışanının görev başında hayatını kaybettiğini açıkladı. UNESCO’nun verilerine göre, 2024 yılında hayatını kaybeden gazetecilerin yüzde 60’ından fazlası yoğun çatışmaların yaşandığı ülkelerde görev yapıyordu.

‘Son İki Yılda Endişe Verici Oranda Arttı’

UNESCO, çatışma bölgelerinde görevli gazetecilerin ölüm oranlarının üst üste ikinci yıl arttığını vurguladı. Aynı zamanda, 2024 verilerinin 2023’teki endişe verici eğilimleri sürdürdüğü belirtildi.

UNESCO’nun verilerine göre, 1993’ten bu yana görev başında hayatını kaybeden gazetecileri kayıt altına alan örgüt, Türkiye’de şimdiye kadar 14 gazetecinin görevi başında öldüğünü belgeledi. Türkiye’de en son gazeteci ölümü 2020 yılında yaşandı.

‘İşlerini Canlarıyla Ödemeleri Kabul Edilemez’

UNESCO, gazetecilerin çatışma bölgelerinden haber aktarırken hayatlarını riske attıklarını ve bu fedakarlığın kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Örgütün Genel Direktörü Audrey Azoulay, gazetecilerin bu zorlu işlerinde hayatlarını kaybetmelerinin kabul edilemez olduğunu söyleyerek, “Tüm devletleri, uluslararası hukuka uygun şekilde medya çalışanlarını korumaya ve bu konuda somut adımlar atmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

UNESCO’nun son verilerine göre, 42 gazeteci çatışma bölgelerinde görev yaparken hayatını kaybetti. En fazla gazeteci kaybı 18 gazeteci ile Filistin’de yaşandı. Diğer ülkelerde ise Ukrayna’da 4, Kolombiya’da 4, Irak’ta 3, Lübnan’da 3, Myanmar’da 3, Sudan’da 3, Suriye, Çad, Somali ve Kongo’da ise birer gazeteci yaşamını yitirdi.

Bazı diğer örgütlerin verileri farklılık gösteriyor. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ)’ne göre, 2024 yılında 60 gazeteci, toplamda ise 91 gazeteci görev sırasında hayatını kaybetti. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) verilerine göre ise dünya genelinde 104 gazeteci öldü. IFJ, en fazla gazeteci kaybının Filistin’de yaşandığını ve 2024 yılında 55 gazetecinin çatışmalar sırasında öldüğünü rapor etti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ise 2024 yılında görevi başında öldürülen gazeteci sayısının 54 olduğunu açıkladı ve en yüksek ölüm sayısının Filistin topraklarında yaşandığına dikkat çekti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Trump’ın tarife tehdidinin yeni hedefi belli oldu

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social sosyal medya hesabından, konuya ilişkin paylaşımda bulundu. Japonya’ya büyük bir saygısı olduğunu kaydeden Trump, “Pirincimizi almıyorlar, oysa ciddi bir pirinç sıkıntısı yaşıyorlar. Başka bir deyişle, onlara …

ABD’de uçak faciası: Kazada kurtulan olmadı…

ABD Federal Havacılık İdaresinden (FAA) yapılan açıklamaya göre, “Cessna 441” tipi uçak, Youngstown-Warren Havaalanı’ndan kalktıktan dakikalar sonra düştü. Kurtulanın olmadığı kazada, uçaktaki 6 kişi de hayatını kaybetti. Bir uçak kazası da ABD’de …

Hindistan’da fabrikada reaktör patlaması: 10 kişi öldü

Hindistan’ın Telangana eyaletinde bir kimya fabrikasında meydana gelen patlama ve sonrasında çıkan yangında 10 kişi hayatını kaybetti.

Trump’ı Ukrayna’da üzecek haber: Rusya ele geçirdi!

ABD Başkanı Trump’ın, Ukrayna’ya askeri yardım için ön koşul haline getirdiği, “maden sahalarını ABD’ye açma“ anlaşmasına büyük darbe vuruldu. Rusya, Güneydoğu Ukrayna’daki Avrupa’nın en büyük Lityum madeninden birini ele geçirdi. Donbass bölgesindeki Shevchenko’da bulunan maden alanı 40 hektar ve 13.8 milon tom lityum içeriyor. Bu da yaklaşık 96 bin 200 tonluk saf lityuma eşdeğer bir bölüm.

Ece Erken ‘eniştem’ demişti Sinan Akçıl ile el ele görüntülendi

Sinan Akçıl ve Ece Erken’in el ele çekilen görüntüleri sosyal medyada gündem oldu.

İstanbul Valisi Gül: Kamu düzenini tehdit eden hiçbir toplanma veya yürüyüşe müsamaha gösterilmeyecek

İstanbul Valisi Gül sosyal medyada yapılan eylem çağrılarıyla ilgili olarak, kamu düzenini tehdit eden hiçbir eyleme müsamaha gösterilmeyeceğini duyurdu.